BOS.al

Le të flasim për projektin tuaj

Cybersecurity – këshilla të vlefshme, kërcënimet dhe kategoritë

cybersecurity keshilla te vlefshme

Cybersecurity – Këshilla te vlefshme, kërcënimet dhe kategoritë . Zbuloni cilat zgjigjet, shkallet e kercenimit si dhe llojet e ndryshme.

Cybersecurity, shpesh quhet siguria e teknologjisë së informacionit ose siguria e informacionit elektronik, është praktika e mbrojtjes së kompjuterëve, serverëve, pajisjeve celulare, sistemeve elektronike, rrjetëve dhe të dhënave nga sulmet e dëmshme. Në një peizazh digjital që zhvillohet me shpejtësi, është e rëndësishme për individët dhe organizatat të kuptojnë anët e ndryshme të sigurisë kibernetike, duke përfshirë kërcënimet, zgjidhjet dhe praktikat më të mira për të qëndruar të sigurt në internet.

Cybersecurity - këshilla të vlefshme

Kategoritë e Sigurisë Kibernetike

 1. Siguria e Rrjetit: Kjo përfshin mbrojtjen e rrjeteve të kompjuterëve nga intruduesit, qofshin ata sulmues të synuar ose softuerë të rastësishëm të dëmshëm.
 2. Siguria e Aplikacionit: Fokusohet në mbajtjen e softuerëve dhe pajisjeve të lira nga kërcënime, pasi aplikacionet e komprometuara mund të ofrojnë qasje të paautorizuar në të dhënat e ndjeshme.
 3. Siguria e Informacionit: Mbron integritetin dhe privatësinë e të dhënave, qoftë ato në qëndrim ose në tranzit.
 4. Siguria Operacionale: Përfshin proceset dhe vendimet lidhur me trajtimin dhe mbrojtjen e pasurisë së të dhënave, përfshirë lejet e përdoruesve dhe procedurat për ruajtjen ose ndarjen e të dhënave.
 5. Rikuperimi nga Katastrofa dhe Vazhdimësia e Biznesit: Përcakton se si organizatat reagojnë ndaj ngjarjeve të sigurisë kibernetike dhe ngjarjeve të tjera që ndërprijnë operacionet ose të dhënat. Përfshin politikat për rikthimin e operacioneve dhe mbajtjen e vazhdimësisë së biznesit.
 6. Arsimi i Përdoruesve të Fundit: Përballet me faktorin e parashikueshëm të sjelljes njerëzore, duke theksuar rëndësinë e edukimit të përdoruesve në praktikat më të mira të sigurisë kibernetike.

Shkalla e Kërcënimit Kibernetik

Peizazhi global i kërcënimit kibernetik po zhvillohet me shpejtësi. Duke rezultuar në një numër rritës të shkeljeve të të dhënave çdo vit. Vetëm në vitin 2019, u ekspozuan shqetësueshëm 7.9 miliardë regjistrime nga shkeljet e të dhënave. Më shumë se dyfishi i vitit të mëparshëm. Sektorë të ndryshëm, përfshirë shërbimet mjekësore, tregtarët dhe entet publike, janë synuar, me kriminelët kibernetikë që kërkojnë të dhëna financiare dhe mjekësore.

Cybersecurity - këshilla të vlefshme 2

Për të luftuar këtë kërcënim në rritje, shpenzimet globale për zgjidhjet e sigurisë kibernetike po rriten. Parashikohet se shpenzimet për sigurinë kibernetike do të arrijnë 188.3 miliardë dollarë në vitin 2024. Fondi do të kalojë 260 miliardë dollarë globalisht në vitin 2026. Qeveritë në të gjithë botën po ofrojnë udhëzime për të ndihmuar organizatat në zbatimin e praktikave efektive të sigurisë kibernetike. Për shembull, Shtetet e Bashkuara kanë zhvilluar kuadrin e sigurisë kibernetike të Institutit Kombëtar të Standardeve dhe Teknologjisë (NIST). NIST thekson monitorimin e vazhdueshëm në kohë reale të burimeve elektronike. Britania e Madhe dhe Australia gjithashtu kanë publikuar udhëzime të sigurisë kibernetike për të luftuar kërcënime të reja.

Cybersecurity – këshilla të vlefshme dhe disa prej llojeve të tyre.

Kërcënime të ndryshme të kërcënuesve të sigurisë kibernetike ndahen në tri kategori kryesore:

 • Cyber-crimes: Përfshin individë ose grupe që synojnë sisteme për të fituar financiarisht ose për të shkaktuar zënka.
 • Cyber-attack: Përmban sulmet e motivuara politikisht që synojnë të mbledhin informacione të rëndësishme.
 • Cyber-terrorism: Synon të nënvizojë sistemet elektronike për të shkaktuar panik ose frikë.

Kriminelët me qëllime dashakeqe përdorin disa metoda të zakonshme për të kërcënuar sigurinë kibernetike, duke përfshirë:

 • Malware: Malware-t, ose softuerët e këqij, jane një kërcënim kibernetik i rëndësishëm. Këtu përfshihen viruset, trojanët, spyware-t, ransomware, adware dhe botnet-et. Këto mund të përdoren për përfitime financiare ose sulme politike të motivuara.
 • Injeksioni SQL: Krimi kibernetik përdor injeksionet SQL për të fituar kontrollin dhe për të vjedhur të dhëna nga bazat e të dhënave duke shfrytëzuar dobësitë në aplikacionet e bazuara në të dhëna konkrete.
 • Phishing: Sulmet e phishing përfshijnë krimet kibernetike që paraqiten si ente legjitime në email për të mashtruar individët në dhënien e informacionit të ndjeshëm.
 • Sulmi “Man-in-the-Middle”: Në këtë kërcënim kibernetik, sulmuesit ndërhyjnë në komunikimet mes dy palëve për të vjedhur të dhëna, shpesh duke shfrytëzuar rrjete të pastruara Wi-Fi.
 • Sulmi “Denial-of-Service” (DoS): Kriminelët kibernetikë tërheqin rrjetet dhe serverat me trafik, duke i bërë sistemet të papërdorueshme.

Kërcënimet Kibernetike të Fundit

Kërcënimet kibernetike të fundit të raportuara nga qeveritë përfshijnë:

 1. Malware Dridex: Dridex është një trojan financiar përgjegjës për humbje të mëdha financiare në të gjithë botën. Ai vjedh fjalëkalime, detaje bankare dhe të dhëna personale përmes emailave të phishing ose malware-ve të ekzistueshme.
 2. Romance Scams: Krimi kibernetik shfrytëzon sajte dhe aplikacione të takimeve për mashtrimin e besimit, duke mashtruar viktimat në dhënien e të dhënave personale.
 3. Malware Emotet: Emotet është një trojan i sofistikuar që mund të vjedhë të dhëna dhe të ngarkojë malware të tjera. Ai mbijeton me fjalëkalime të dobëta.

Mbrojtja e Përdoruesit

Mbrojtja e përdoruesve është një aspekt kritik i sigurisë kibernetike, pasi individët mund të sjellin në mënyrë të pavullnetshme malware ose kërcënime të tjera në pajisjet e tyre. Siguria kibernetike përdor protokollet kriptografike për të koduar të dhënat, duke ofruar mbrojtje gjatë tranzitit dhe ndaj humbjes ose vjedhjes.

Softuerët e sigurisë skanojnë për kode me tendecë dashakeqe, duke i izoluar dhe hequr ato nga pajisjet. Programet përdorin gjithashtu zbulimin në kohë reale të malware-ve, duke përdorur analizën heuristike për të identifikuar kërcënime të reja.

Cybersecurity – Këshilla të vlefshme

Për të mbrojtur veten nga kërcënime kibernetike, konsideroni këto këshilla të sigurisë kibernetike:

Përdorni Softuerë Antivirus: Përdorni zgjidhje të sigurisë të besueshme si Kaspersky Total Security, duke i mbajtur ato të përditësuara dhe duke siguruar mbrojtje optimale.

Fjalëkalimet e Forta: Krijoni fjalëkalime të forta dhe unike që janë të vështira për të dyshuarit.

Siguria e Emailit: Shmangni hapjen e bashkëngjitjeve ose klikimin në lidhje nga dërgues të panjohur.

Wi-Fi i Sigurt: Përdorni rrjete Wi-Fi të sigurta në vendet publike për të evituar sulmet “Man-in-the-Middle.”

TOP 3

Keshilla të vlefshme rreth Cybersecurity nga kompanitë më të mëdhaja në nivel botëror.

Konkluzioni

Si përfundim, siguria kibernetike është një fushë e shumëfishtë që përfshin kërcënime të ndryshme, zgjidhje dhe praktikat më të mira. Me kërcënimet kibernetike që vazhdojnë të zhvillohen. Të qëndruarit të informuar dhe zbatimi i masave të forta të sigurisë kibernetike është i domosdoshëm për individët dhe organizatat. Siguria kibernetike është një përgjegjësi e përbashkët, dhe ndjekja e këtyre këshillave mund t’ju ndihmojë të qëndroni të sigurt në botën dixhitale.

Për më shumë si ky artikuj klikoni këtu.

Na ndiqni në rrjete sociale:

Facebook | Instagram

Cfarë janë sulmet kibernetike – Rrezikshmeria dhe llojet e tyre.

cfare jane sulmet kibernetike

Cfarë janë sulmet kibernetike dhe sa të rrezikshme janë. Si mund të mbrohemi dhe cilët janë llojet e tyre? Cilët faktorë duhet marrim në konsideratë?

Në botën e sotme të lidhur digitalisht, siguria kibernetike është bërë një shqetësim i domosdoshëm për individët, bizneset dhe qeveritë në të njëjtën mënyrë. Peizazhi i teknologjisë që ndryshon vazhdimisht ka sjellë rritjen e numrit të kërcënimeve kibernetike, duke bërë të domosdoshme që të gjithë të kuptojnë çfarë është një sulm kibernetik, sa i rrezikshëm mund të jetë, dhe si të mbrohemi nga ai. Në këtë udhëzim të përmbledhur, do të thellojmë në botën e sulmeve kibernetike, duke eksploruar natyrën e tyre, rreziqet, strategjitë e parandalimit dhe llojet e ndryshme.

Si të kuptojme nje sulm kibernetik?

Një sulm kibernetik përbën një tentativë të qëllimshme dhe të keqe për të shfrytëzuar sistemet kompjuterike, rrjetet ose pajisjet. Këto sulme mund të kenë objektiva të ndryshme, përfshirë vjedhjen e të dhënave të ndjeshme, shkaktimin e shpërbërjes, ose fitimin e hyrjes pa leje në sisteme. Kibernetikët përdorin metoda dhe mjetet të ndryshme për të kryer sulmet, duke e bërë të domosdoshme kuptimin e rreziqeve potenciale që sjellin.

Cfarë janë sulmet kibernetike

Cfarë janë sulmet kibernetike ? Rreziqet dhe si të mbrohemi prej tyre.

Rreziku i sulmeve kibernetike nuk duhet të nënvlerësohet. Ata mund të çojnë në pasoja të rënda, si për individët, ashtu edhe në nivel kolektiv.

Rreziqet

 1. Shkeljet e të Dhënave: Sulmet kibernetike shpesh rezultojnë në shkelje të të dhënave, ne informacione personale dhe të ndjeshme, si rekordet financiare, të dhënat e kujdesit shëndetësor, ose kredencialet e hyrjes, mund të vidhen dhe të përdoren per përdorime dashakeqe.
 2. Humbje Financiare: Bizneset mund të përballen me humbje financiare të konsiderueshme si pasojë e sulmeve kibernetike, përfshirë koston e rimarrjes së të dhënave, veprimet ligjore dhe dëmin në reputacion.
 3. Dëmtimi i Reputacionit: Për individët dhe organizatat, një sulm kibernetik i suksesshëm mund të çojë në humbjen e besimit dhe reputacionit në sytë e klientëve, konsumatorëve, ose publikut.
 4. Shpërbërja e Veprimtarisë: Disa sulme kibernetike synojnë të shpërbëjnë shërbimet ose operacionet themelore, duke shkaktuar ndalesa dhe shpërbërje të rëndësishme të produktivitetit.

Tani që kemi përcaktuar rreziqet, le të shohim si mund të mbrojmë veten dhe pasurinë tonë dixhitale:

Çfarë është një sulm kibernetik

Mbrojtja

 1. Mbani Softuerët të Azhornuar: Përditësojeni rregullisht sistemin operativ, aplikacionet dhe softuerin antivirus për të mbyllur vullnetaritë që sulmuesit mund të shfrytëzojnë.
 2. Fjalëkalime të Forta: Përdorni fjalëkalime të forta dhe unike për çdo llogari në internet. Gjithashtu konsideroni përdorimin e një menaxheri të fjalëkalimeve të besueshëm për ti mbajtur nën kontroll.
 3. Ndërgjegjësim për Hetimet Phishing: Bëhuni i kujdesshëm ndaj email-eve apo mesazheve të papritura. Shmangni klikimet në linke të dyshimta ose shkarkimet e bashkëngjitjeve nga burime të panjohura.
 4. Autentikimi me Faktorë të Mëtejshëm (MFA): Aktivizoni MFA kurdo që është e mundur. Për të siguruar llogaritë tuaja në internet.
 5. Backup të Rregullt: Mbani kopje të rregullta të të dhënave të rëndësishme. Për të parandaluar humbjen e të dhënave në rast të një sulmi të suksesshëm te hakerave.

Llojet e sulmeve kibernetike

Sulmet kibernetike vijnë në forma të ndryshme, secila me karakteristikat dhe objektivat e veta. Disa lloje të zakonshme përfshijnë:

LlojetPershkrimi
1Sulmet PhishingKëto përfshijnë mashtrimin e individëve për të zbuluar informacion të ndjeshëm. Shpesh duke paraqitur veten si një entitet i besueshëm.
2MalwareSoftuerët e këqinj, si virusët, ransomware, dhe spyware. Këto mund të infektojnë sisteme dhe shkaktojnë dëme të konsiderueshme.
3Sulmet DDoS (Distributed Denial of Service)Këto sulme pengojnë një rrjet ose faqe interneti me një fluks trafiku të madh, duke e bërë atë të padisponueshme.
4Sulmet MitM (Man-in-the-Middle) Hakerët ndërhyjnë në komunikim mes dy palëve. Mundësisht duke vjedhur apo ndryshuar të dhëna.
Llojet më të zakonshme të sulmeve kibernetike.

Cfarë janë sulmet kibernetike dhe cilët faktorë duhen marrë në konsideratë

Për të përmirësuar pozicionin tuaj të sigurisë kibernetike, konsiderojini faktorët vijues:

 1. Vlerësimi i Rrezikut: Vlerësoni rreziqet specifike që mund të përballet prania juaj dixhitale. Në nivel personal ashtu edhe profesional.
 2. Trajnimi për Sigurinë: Mbani veten të informuar për kërcënimet e fundit të sigurisë kibernetike. Edukohuni për praktikat më të mira.
 3. Plan veprimi në Rast të Incidentit: Zhvilloni një plan për të reaguar në mënyrë efikase ndaj një sulmi kibernetik. Minimizon dëmin dhe kohën e rimarrjes.

Konkluzioni se cfarë janë sulmet kibernetike.

Aplikimi i praktikave më të mira, të qënurit të kujdesshëm dhe duke qenë të përgatitur mund të zvogëlojnë në mënyrë të konsiderueshme rrezikun për të rënë viktimë e një sulmi kibernetik. Bota dixhitale mund të jetë e ngarkuar me rreziqe. Por me njohuritë dhe parashikimet e duhura, mund të navigoheni në të me siguri.

Duhet theksuar që siguria kibernetike është një proces i vazhdueshëm, dhe qëndrimi i informuar dhe proaktiv është çelësi për mbrojtjen e jetës suaj dixhitale. Qëndroni të sigurt, qëndroni të mbrojtur.

Për më shumë si ky artikuj klikoni këtu.

Na ndiqni në rrjete sociale:

Facebook | Instagram