BOS.al

Le të flasim për projektin tuaj

Cybersecurity – Këshilla te vlefshme, kërcënimet dhe kategoritë . Zbuloni cilat zgjigjet, shkallet e kercenimit si dhe llojet e ndryshme.

Cybersecurity, shpesh quhet siguria e teknologjisë së informacionit ose siguria e informacionit elektronik, është praktika e mbrojtjes së kompjuterëve, serverëve, pajisjeve celulare, sistemeve elektronike, rrjetëve dhe të dhënave nga sulmet e dëmshme. Në një peizazh digjital që zhvillohet me shpejtësi, është e rëndësishme për individët dhe organizatat të kuptojnë anët e ndryshme të sigurisë kibernetike, duke përfshirë kërcënimet, zgjidhjet dhe praktikat më të mira për të qëndruar të sigurt në internet.

Cybersecurity - këshilla të vlefshme

Kategoritë e Sigurisë Kibernetike

 1. Siguria e Rrjetit: Kjo përfshin mbrojtjen e rrjeteve të kompjuterëve nga intruduesit, qofshin ata sulmues të synuar ose softuerë të rastësishëm të dëmshëm.
 2. Siguria e Aplikacionit: Fokusohet në mbajtjen e softuerëve dhe pajisjeve të lira nga kërcënime, pasi aplikacionet e komprometuara mund të ofrojnë qasje të paautorizuar në të dhënat e ndjeshme.
 3. Siguria e Informacionit: Mbron integritetin dhe privatësinë e të dhënave, qoftë ato në qëndrim ose në tranzit.
 4. Siguria Operacionale: Përfshin proceset dhe vendimet lidhur me trajtimin dhe mbrojtjen e pasurisë së të dhënave, përfshirë lejet e përdoruesve dhe procedurat për ruajtjen ose ndarjen e të dhënave.
 5. Rikuperimi nga Katastrofa dhe Vazhdimësia e Biznesit: Përcakton se si organizatat reagojnë ndaj ngjarjeve të sigurisë kibernetike dhe ngjarjeve të tjera që ndërprijnë operacionet ose të dhënat. Përfshin politikat për rikthimin e operacioneve dhe mbajtjen e vazhdimësisë së biznesit.
 6. Arsimi i Përdoruesve të Fundit: Përballet me faktorin e parashikueshëm të sjelljes njerëzore, duke theksuar rëndësinë e edukimit të përdoruesve në praktikat më të mira të sigurisë kibernetike.

Shkalla e Kërcënimit Kibernetik

Peizazhi global i kërcënimit kibernetik po zhvillohet me shpejtësi. Duke rezultuar në një numër rritës të shkeljeve të të dhënave çdo vit. Vetëm në vitin 2019, u ekspozuan shqetësueshëm 7.9 miliardë regjistrime nga shkeljet e të dhënave. Më shumë se dyfishi i vitit të mëparshëm. Sektorë të ndryshëm, përfshirë shërbimet mjekësore, tregtarët dhe entet publike, janë synuar, me kriminelët kibernetikë që kërkojnë të dhëna financiare dhe mjekësore.

Cybersecurity - këshilla të vlefshme 2

Për të luftuar këtë kërcënim në rritje, shpenzimet globale për zgjidhjet e sigurisë kibernetike po rriten. Parashikohet se shpenzimet për sigurinë kibernetike do të arrijnë 188.3 miliardë dollarë në vitin 2024. Fondi do të kalojë 260 miliardë dollarë globalisht në vitin 2026. Qeveritë në të gjithë botën po ofrojnë udhëzime për të ndihmuar organizatat në zbatimin e praktikave efektive të sigurisë kibernetike. Për shembull, Shtetet e Bashkuara kanë zhvilluar kuadrin e sigurisë kibernetike të Institutit Kombëtar të Standardeve dhe Teknologjisë (NIST). NIST thekson monitorimin e vazhdueshëm në kohë reale të burimeve elektronike. Britania e Madhe dhe Australia gjithashtu kanë publikuar udhëzime të sigurisë kibernetike për të luftuar kërcënime të reja.

Cybersecurity – këshilla të vlefshme dhe disa prej llojeve të tyre.

Kërcënime të ndryshme të kërcënuesve të sigurisë kibernetike ndahen në tri kategori kryesore:

 • Cyber-crimes: Përfshin individë ose grupe që synojnë sisteme për të fituar financiarisht ose për të shkaktuar zënka.
 • Cyber-attack: Përmban sulmet e motivuara politikisht që synojnë të mbledhin informacione të rëndësishme.
 • Cyber-terrorism: Synon të nënvizojë sistemet elektronike për të shkaktuar panik ose frikë.

Kriminelët me qëllime dashakeqe përdorin disa metoda të zakonshme për të kërcënuar sigurinë kibernetike, duke përfshirë:

 • Malware: Malware-t, ose softuerët e këqij, jane një kërcënim kibernetik i rëndësishëm. Këtu përfshihen viruset, trojanët, spyware-t, ransomware, adware dhe botnet-et. Këto mund të përdoren për përfitime financiare ose sulme politike të motivuara.
 • Injeksioni SQL: Krimi kibernetik përdor injeksionet SQL për të fituar kontrollin dhe për të vjedhur të dhëna nga bazat e të dhënave duke shfrytëzuar dobësitë në aplikacionet e bazuara në të dhëna konkrete.
 • Phishing: Sulmet e phishing përfshijnë krimet kibernetike që paraqiten si ente legjitime në email për të mashtruar individët në dhënien e informacionit të ndjeshëm.
 • Sulmi “Man-in-the-Middle”: Në këtë kërcënim kibernetik, sulmuesit ndërhyjnë në komunikimet mes dy palëve për të vjedhur të dhëna, shpesh duke shfrytëzuar rrjete të pastruara Wi-Fi.
 • Sulmi “Denial-of-Service” (DoS): Kriminelët kibernetikë tërheqin rrjetet dhe serverat me trafik, duke i bërë sistemet të papërdorueshme.

Kërcënimet Kibernetike të Fundit

Kërcënimet kibernetike të fundit të raportuara nga qeveritë përfshijnë:

 1. Malware Dridex: Dridex është një trojan financiar përgjegjës për humbje të mëdha financiare në të gjithë botën. Ai vjedh fjalëkalime, detaje bankare dhe të dhëna personale përmes emailave të phishing ose malware-ve të ekzistueshme.
 2. Romance Scams: Krimi kibernetik shfrytëzon sajte dhe aplikacione të takimeve për mashtrimin e besimit, duke mashtruar viktimat në dhënien e të dhënave personale.
 3. Malware Emotet: Emotet është një trojan i sofistikuar që mund të vjedhë të dhëna dhe të ngarkojë malware të tjera. Ai mbijeton me fjalëkalime të dobëta.

Mbrojtja e Përdoruesit

Mbrojtja e përdoruesve është një aspekt kritik i sigurisë kibernetike, pasi individët mund të sjellin në mënyrë të pavullnetshme malware ose kërcënime të tjera në pajisjet e tyre. Siguria kibernetike përdor protokollet kriptografike për të koduar të dhënat, duke ofruar mbrojtje gjatë tranzitit dhe ndaj humbjes ose vjedhjes.

Softuerët e sigurisë skanojnë për kode me tendecë dashakeqe, duke i izoluar dhe hequr ato nga pajisjet. Programet përdorin gjithashtu zbulimin në kohë reale të malware-ve, duke përdorur analizën heuristike për të identifikuar kërcënime të reja.

Cybersecurity – Këshilla të vlefshme

Për të mbrojtur veten nga kërcënime kibernetike, konsideroni këto këshilla të sigurisë kibernetike:

Përdorni Softuerë Antivirus: Përdorni zgjidhje të sigurisë të besueshme si Kaspersky Total Security, duke i mbajtur ato të përditësuara dhe duke siguruar mbrojtje optimale.

Fjalëkalimet e Forta: Krijoni fjalëkalime të forta dhe unike që janë të vështira për të dyshuarit.

Siguria e Emailit: Shmangni hapjen e bashkëngjitjeve ose klikimin në lidhje nga dërgues të panjohur.

Wi-Fi i Sigurt: Përdorni rrjete Wi-Fi të sigurta në vendet publike për të evituar sulmet “Man-in-the-Middle.”

TOP 3

Keshilla të vlefshme rreth Cybersecurity nga kompanitë më të mëdhaja në nivel botëror.

Konkluzioni

Si përfundim, siguria kibernetike është një fushë e shumëfishtë që përfshin kërcënime të ndryshme, zgjidhje dhe praktikat më të mira. Me kërcënimet kibernetike që vazhdojnë të zhvillohen. Të qëndruarit të informuar dhe zbatimi i masave të forta të sigurisë kibernetike është i domosdoshëm për individët dhe organizatat. Siguria kibernetike është një përgjegjësi e përbashkët, dhe ndjekja e këtyre këshillave mund t’ju ndihmojë të qëndroni të sigurt në botën dixhitale.

Për më shumë si ky artikuj klikoni këtu.

Na ndiqni në rrjete sociale:

Facebook | Instagram

img-5