BOS.al

Le të flasim për projektin tuaj

Privatësia juaj në telefon mund të jetë shumë më e mirë. Ja se si ta mbyllni Android-in tuaj për të ndaluar të tjerët të kërkojnë informacionin tuaj personal.

E gjithë jeta juaj përmbahet në pllakën e xhamit të zi që është në dorën tuaj. Nga postat elektronike dhe mesazhet private te fotot dhe videot e momenteve tuaja më të çmuara, gjithçka është atje. Sidoqoftë, ju ndoshta nuk shpenzoni diku afër kohës së mjaftueshme duke u siguruar që telefoni juaj të jetë konfiguruar për të mbrojtur sekretet tuaja siç duhet të bëni. Kjo vlen nëse e keni telefonin tuaj për vite me radhë ose sapo keni marrë një të ri në shitjet e Black Friday.

Ka disa mënyra të ndryshme për të menduar rreth privatësisë kur bëhet fjalë për telefonin tuaj. Ka të dhëna që ajo mbledh në lidhje me veprimet ose sjelljet tuaja dhe pastaj ka mbrojtje që mund të vendosni për të ndaluar njerëzit rreth jush të hyjnë në pajisjen fizike. Të dyja janë njësoj të rëndësishme dhe ka gjëra që ju lehtë mund të bëni për të përmirësuar secilën prej tyre.

Para se të futemi në atë që mund të bësh për të përmirësuar telefonin tënd, ekziston çështja e Google. Gjigandi i teknologjisë zotëron dhe zhvillon sistemin operativ Android dhe është gjithashtu një nga mbledhësit më të mëdhenj të të dhënave që ekzistojnë. Modeli i biznesit i firmës bazohet në fitimin e parave duke i shtyrë njerëzit të klikojnë në reklama dhe informacioni që ju i ofroni shkon drejt kësaj – të dhënat e Android mund të kontribuojnë në këtë.

Pra, nëse po kërkoni më shumë privatësi mbi veprimet e përditshme që bëni në telefonin tuaj, ju mund të dëshironi të merrni parasysh transferimin në iOS. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë se nuk ka mënyra për të përmirësuar disa fusha të privatësisë së telefonit tuaj.

Merrni bazat e duhura

Marrja e bazave të duhura është vendi i parë që duhet të filloni. Këto janë gjërat që njerëzit në botën e sigurisë dhe privatësisë kanë mbrojtur për vite me radhë dhe, ka shumë të ngjarë, ato janë gjërat që ju tashmë i dini dhe (shpresojmë) t’i bëni tashmë. Linja e parë e mbrojtjes për të ndaluar dikë të futet në telefonin tuaj është bllokimi i ekranit – një PIN ose një kodkalim është më i mirë se një model i shpejtë .

Përtej kësaj ju duhet të përdorni një menaxher fjalëkalimesh për të krijuar detaje unike të hyrjes për të gjitha llogaritë tuaja në internet dhe duke u siguruar që vërtetimi me dy faktorë të jetë i aktivizuar për sa më shumë nga këto llogari të jetë e mundur. Të dyja do të kufizojnë sesa e lehtë është për dikë të hakojë në llogarinë tuaj duke përdorur detajet tuaja që ishin përfshirë më parë në shkelje të të dhënave.

Përditësimet automatike të softuerëve duhet të jenë të aktivizuara për të futur çdo gabim potencial ose defekt të sigurisë në kodin që ekzekuton pajisja juaj – për aplikacionet kjo bëhet në cilësimet e Dyqanit të Luaj nën opsionin e azhurnimit automatik dhe për sistemin më të gjerë Android që duhet të vizitoni aplikacionin Cilësimet dhe gjeni ‘azhurnimet e sistemit’ (në varësi të markës së telefonit që keni mund të jetë në dosje të ndryshme). Ndërsa po flasim për aplikacionet, duhet të vizitoni gjithashtu menunë e privatësisë në cilësimet e Android dhe të kontrolloni se cilat leje keni dhënë çdo aplikacion: ka të ngjarë që të jeni në gjendje të çaktivizoni ndarjen e vendndodhjes dhe qasjen në foto dhe skedarë për një panair pak aplikacione Tani të gjitha ato copa janë larg rrugës, le të kalojmë te disa nga gjërat më të mprehta.

Bllokoni aplikacionet tuaja

Ju keni një fjalëkalim ose PIN në telefonin tuaj për të ndaluar njerëzit të futen brenda tij nëse bie në duar të gabuara. Por ndonjëherë nuk është e mjaftueshme. Ka raste kur do të dëshironi t’ia dorëzoni telefonin tuaj të shkyçur njerëzve përreth jush – duke treguar fotografi të familjes ose miqve ose duke u dhënë fëmijëve tuaj për të luajtur, për shembull – dhe ju mund të dëshironi të merrni në konsideratë vendosjen e disa bravave shtesë në aplikacionet që ju duan të jenë më të sigurt. Ndryshe nga iOS i Apple, Google lejon që aplikacionet të kërkojnë leje për të kontrolluar aplikacione të tjera. Kjo do të thotë që mbyllja e fjalëkalimeve në aplikacione individuale është e mundur.

Për të kyçur aplikacionet, do të të duhet një aplikacion tjetër. Ka shumë të disponueshëm në dyqanin e aplikacioneve Android dhe, si me të gjitha shkarkimet, duhet të jeni të kujdesshëm ndaj asaj që po përdorni. Nëse një aplikacion është plot me reklama, nuk ka politika të qarta të privatësisë, ose nuk është nga një zhvillues i besuar, ndoshta duhet ta shmangni atë. Për një dollap me kyç aplikacioni, Norton App Lock nuk është një vend i keq për të filluar. Fromshtë nga një emër i besuar sigurie dhe lejon që aplikacionet ose grupet individuale të mbulohen nga e njëjta kodkalim.

Fshih njoftimet

Udhëtimi nuk është me të vërtetë një mundësi për shumë njerëz tani, por nuk ka asgjë më joshëse sesa dikush që vështron mbi supe në transportin publik dhe sheh njoftime që shfaqen me mesazhin e plotë të përmbajtur. Ashtë një ndjenjë që përsëritet gjithashtu kur ndani ekranin tuaj me kolegët dhe një mesazh i mbushur me thashetheme në lidhje me takimin në të cilin po ndizet.

Megjithatë nuk ka pse të jetë në këtë mënyrë. Shkoni te cilësimet dhe kërkoni për njoftime dhe nga kjo faqe çaktivizoni opsionin për ‘njoftime të ndjeshme’. Kjo do të thotë që përmbajtja e mesazheve tuaja nuk do të shfaqet në banderolën e njoftimit kur telefoni është i kyçur.

Kontrolloni për stalkerware

Ka pasur një rritje shqetësuese të stalkerware në 2020 . Në telefon, stalkerware manifestohet si aplikacione që ekzekutohen në sfond dhe mund të regjistrojnë dhe ndjekin gjithçka që bën një person. Teknologjia mund të duket e padukshme nëse nuk shkoni posaçërisht për ta kërkuar atë dhe nuk është një formë e kontrollit shtrëngues dhe abuzimit me teknologjinë.

Nëse dikush ka instaluar stalkerware në pajisjen tuaj, ka disa shenja treguese që mund të jenë atje . Një telefon mund të nxehet dhe të shohë se nivelet e baterisë bien shpejt. Kompanitë e sigurisë kibernetike kanë zbuluar gjithnjë e më shumë kodin e stalkerware përmes mjeteve të tyre antivirus – si Kaspersky Antivirus ashtu edhe Avast’s Antivirus mund të kontrollojnë telefonin tuaj për aplikacione të dëmshme. Linja telefonike Kombëtare e Abuzimit në Familje e Refuge mund të ndihmojë gjithashtu njerëzit që po përjetojnë abuzime shtëpiake të bazuara në teknologji.

Përdorni një VPN

Rrjetet Virtuale Private (VPN) nuk janë të pasigurta për të mbrojtur privatësinë tuaj, por ato mund t’ju ndihmojnë. Softueri krijon një lidhje të koduar nga pajisja juaj në një server të largët dhe kalon trafikun e internetit përmes kësaj: ai ndalon ofruesin tuaj të shërbimit të internetit të njohë dhe të ruajë plotësisht historinë tuaj të shfletimit, diçka që mund të kërkohet sipas ligjeve të mbikëqyrjes në Mbretërinë e Bashkuar . Gazetarët, aktivistët dhe njerëzit që kërkojnë të shmangin censurimin e shtetit janë disa nga përdoruesit më të shpeshtë të VPN-ve.

Por cilin VPN duhet të zgjidhni? Ka shumë VPN atje dhe të gjithë kanë shumë mundësi të ndryshme çmimesh. Nëse është e mundur, është më mirë që të shkoni për një VPN të paguar pasi këto ka më pak të ngjarë të kenë praktika të dyshimta të dhënash dhe ato që ofrojnë familje, ose pajisje të shumta, planet mund të mbulojnë të gjitha familjet lehtë. Zgjidhja jonë e VPN-ve më të mira favorizon Windscribe dhe ExpressVPN. Ata të dy janë të shpejtë dhe kanë provuar se nuk ruajnë regjistrat e aktivitetit tuaj të shfletimit, ndryshe nga disa VPN.

Ndryshoni aplikacionet tuaja të paracaktuara

Nëse e keni telefonin tuaj Android për një kohë, ndoshta nuk keni menduar dy herë për aplikacionet që përdorni për kërkim, asistentë zanorë, telefon dhe SMS. Këtë verë Google lëshoi ​​një ekran zgjedhjeje në telefonat e rinj Android – pasi u gjobit me 3.8 miliardë £ nga Komisioni Evropian i Konkurrencës – që lejon njerëzit të zgjedhin motorin e tyre të kërkimit gjatë konfigurimit fillestar. Kjo ju lejon të zgjidhni një motor kërkimi që nuk është Google – po, ato ekzistojnë.

Brenda opsioneve të cilësimeve të Android, kërkoni “aplikacionet e paracaktuara” në “aplikacionet dhe njoftimet” dhe mund të zgjidhni aplikacionet që përdorni më shpesh. Ajo shkon përtej kërkimit: ju mund të ndryshoni shfletuesit, ndihmësit dixhitalë, aplikacionin për shtëpi, aplikacionin e telefonit dhe aplikacionin SMS. Disa nga alternativat tona të preferuara për privatësinë përfshijnë Firefox (për një shfletues), DuckDuckGo (shfletues dhe kërkim), Sinjal (SMS).

Encrypt gjithçka

Ndërsa kodkalimi i telefonit tuaj mbron skedarët dhe të dhënat tuaja nga qasja nga dikush që përpiqet të ketë qasje në telefonin tuaj, kjo nuk bën asgjë për të siguruar të dhënat e ruajtura në telefonin tuaj në një nivel teknik. Për këtë, duhet të kriptoni diskun e pajisjes suaj. Aktivizimi i kriptimit do të thotë që skedarët nuk mund të aksesohen nga askush që përpiqet t’i nxjerrë nga pajisja juaj nëse nuk kanë kodkalimin. “Kriptimi siguron që edhe nëse një palë e paautorizuar përpiqet të ketë qasje në të dhëna, ata nuk do të jenë në gjendje t’i lexojnë ato”, thotë Google .

Mund ta kriptoni telefonin tuaj përmes aplikacionit të cilësimeve – gjendet lehtësisht duke kërkuar siguri ose kriptuar. Për ta bërë këtë do të duhet të futni ose krijoni kodin PIN të telefonit tuaj dhe sigurohuni që të jetë në karikim. Encrypting një pajisje të plotë mund të marrë pak kohë, kështu që është ndoshta më e mirë për të bërë këtë gjatë disa joproduktive. Google e ka bërë të detyrueshme që pajisjet Android të mund të kriptohen që nga viti 2015 dhe po rrit përpjekjet e saj për ta bërë atë më pak intensive të burimeve në pajisjet e ulta.

Matt Burgess është zëvendës redaktori dixhital i WIRED. Ai shkruan nga @ mattburgess1 ne Twitter

Lexo edhe : iPhone apo Samsung, cili është më i mirë ?

Perktheu dhe redaktoi : BOS.al

Na kontaktoni ne rrjetet tona sociale :

Facebook | Instagram | Whatsapp

 

img-2