BOS.al

Le të flasim për projektin tuaj
Çfarë është bitcoin dhe si funksionon?

Çfarë është bitcoin dhe si funksionon?

Çfarë është bitcoin dhe si funksionon?

Bitcoin është një monedhë dixhitale e cila funksionon pa çdo kontroll qendror apo mbikëqyrje të bankave apo qeverive. Në vend të kësaj, ai mbështetet në softuerin dhe kriptografinë peer-to-peer.

Një libër publik regjistron të gjitha transaksionet e bitcoin dhe kopjet mbahen në serverë në mbarë botën. Çdokush me një kompjuter rezervë mund të konfigurojë një nga këta serverë, të njohur si një nyje. Konsensusi se kush zotëron cilat monedha arrihet në mënyrë kriptografike nëpër këto nyje në vend që të mbështetet në një burim qendror besimi si një bankë.

Çdo transaksion transmetohet publikisht në rrjet dhe ndahet nga nyja në nyje. Çdo dhjetë minuta apo më shumë këto transaksione mblidhen së bashku nga minatorët në një grup të quajtur bllok dhe shtohen përgjithmonë në zinxhirin e bllokut . Ky është libri përfundimtar i llogarisë së bitcoin.

Në të njëjtën mënyrë që do të ruani monedhat tradicionale në një portofol fizik , monedhat virtuale mbahen në kuletat dixhitale dhe mund të aksesohen nga softueri i klientit ose një sërë mjetesh në internet dhe harduerike.

Bitcoins aktualisht mund të ndahen me shtatë shifra dhjetore: një e mijëta e një bitcoin njihet si milli dhe një e njëqindta e një bitcoin njihet si satoshi.

Në të vërtetë nuk ka diçka të tillë si një bitcoin apo një portofol, vetëm marrëveshje midis rrjetit për pronësinë e një monedhe. Një çelës privat përdoret për të vërtetuar pronësinë e fondeve në rrjet kur kryeni një transaksion. Një person thjesht mund të mësojë përmendësh çelësin e tij privat dhe nuk ka nevojë për asgjë tjetër për të marrë ose shpenzuar paratë e tij virtuale, një koncept që njihet si “portofol truri”.

A mund të konvertohet bitcoin në para?

Bitcoin mund të këmbehet me para në dorë ashtu si çdo aktiv. Ka shumë shkëmbime kriptomonedhash në internet ku njerëzit mund ta bëjnë këtë, por transaksionet mund të kryhen gjithashtu personalisht ose mbi çdo platformë komunikimi , duke lejuar edhe bizneset e vogla të pranojnë bitcoin. Nuk ka asnjë mekanizëm zyrtar të integruar në bitcoin për ta kthyer në një monedhë tjetër.

Cili është qëllimi i bitcoin?

Bitcoin u krijua si një mënyrë që njerëzit të dërgojnë para përmes internetit. Monedha dixhitale kishte për qëllim të siguronte një sistem alternativ pagese që do të funksiononte pa kontroll qendror, por përndryshe do të përdorej ashtu si monedhat tradicionale.

A janë bitcoin të sigurt?

Kriptografia pas bitcoin bazohet në algoritmin SHA-256 të krijuar nga Agjencia e Sigurisë Kombëtare e SHBA. Thyerja e kësaj është, për të gjitha qëllimet, e pamundur pasi ka më shumë çelësa privatë të mundshëm që do të duhej të testoheshin (22 56 ) sesa ka atome në univers (vlerësohet se janë diku midis 10 78 dhe 10 82 ).

Ka pasur disa raste të profilit të lartë kur shkëmbimet bitcoin janë hakuar dhe fondet janë vjedhur, por këto shërbime e ruajtën pa ndryshim monedhën dixhitale në emër të klientëve. Ajo që u hakerua në këto raste ishte faqja e internetit dhe jo rrjeti i bitcoin.

Në teori, nëse një sulmues mund të kontrollonte më shumë se gjysmën e të gjitha nyjeve të bitcoin që ekzistojnë, atëherë ata mund të krijonin një konsensus se ata zotëronin të gjithë bitcoin dhe ta fusnin atë në blockchain. Por ndërsa numri i nyjeve rritet, kjo bëhet më pak praktike.

Një problem realist është se bitcoin funksionon pa ndonjë autoritet qendror. Për shkak të kësaj, kushdo që bën një gabim me një transaksion në portofolin e tij nuk ka mundësi. Nëse aksidentalisht dërgoni bitcoin te personi i gabuar ose humbisni fjalëkalimin tuaj, nuk ka kujt t’i drejtoheni.

Sigurisht, ardhja eventuale e llogaritjes praktike kuantike mund t’i thyejë të gjitha. Një pjesë e madhe e kriptografisë mbështetet në llogaritjet matematikore që janë jashtëzakonisht të vështira për t’i bërë kompjuterët aktualë, por kompjuterët kuantikë punojnë shumë ndryshe dhe mund të jenë në gjendje t’i ekzekutojnë ato në një fraksion të sekondës .

Çfarë është miniera e bitcoin?

Mining është procesi që ruan rrjetin e bitcoin dhe gjithashtu se si krijohen monedha të reja.

Të gjitha transaksionet transmetohen publikisht në rrjet dhe minatorët grumbullojnë koleksione të mëdha transaksionesh së bashku në blloqe duke përfunduar një llogaritje kriptografike që është jashtëzakonisht e vështirë për t’u gjeneruar, por shumë e lehtë për t’u verifikuar. Minatori i parë që zgjidh bllokun tjetër e transmeton atë në rrjet dhe nëse vërtetohet se është i saktë shtohet në zinxhirin e bllokut. Ai minator më pas shpërblehet me një sasi bitcoin të krijuar rishtazi.

I natyrshëm në softuerin e bitcoin është një kufi i fortë prej 21 milionë monedhash. Nuk do të ketë kurrë më shumë se kaq në ekzistencë. Numri i përgjithshëm i monedhave do të jetë në qarkullim deri në vitin 2140. Përafërsisht çdo katër vjet, softueri e bën dy herë më të vështirë nxjerrjen e bitcoin duke zvogëluar madhësinë e shpërblimeve.

Kur bitcoin u lançua për herë të parë, ishte e mundur që pothuajse menjëherë të nxirrej një monedhë duke përdorur edhe një kompjuter bazë. Tani ajo kërkon dhoma plot me pajisje të fuqishme, shpesh karta grafike të nivelit të lartë që janë të aftë për të mposhtur llogaritjet, të cilat kur kombinohen me një çmim të paqëndrueshëm të bitcoin ndonjëherë mund ta bëjnë minierën më të shtrenjtë se sa vlen .

Minatorët gjithashtu zgjedhin se cilat transaksione do të bashkohen në një bllok, kështu që tarifat e një shume të ndryshme shtohen nga dërguesi si nxitje. Pasi të jenë minuar të gjitha monedhat, këto tarifa do të vazhdojnë si një nxitje për vazhdimin e minierave. Kjo është e nevojshme pasi siguron infrastrukturën e rrjetit Bitcoin.

Kush e shpiku bitcoin?

Në vitin 2008 u ble emri i domenit .org dhe u ngarkua një letër e bardhë akademike e titulluar Bitcoin: Një Sistem Elektronik i Parave Peer-to-Peer . Ai përcaktoi teorinë dhe dizajnin e një sistemi për një monedhë dixhitale pa kontroll nga çdo organizatë ose qeveri.

Autori, i quajtur Satoshi Nakamoto , shkroi: “Problemi rrënjësor me monedhat konvencionale është i gjithë besimi që kërkohet për ta bërë atë të funksionojë. Bankës qendrore duhet t’i besohet që të mos poshtërojë monedhën, por historia e monedhave fiat është plot me shkelje të këtij besimi.

Një vit më pas, softueri i përshkruar në dokument u përfundua dhe u lëshua publikisht, duke nisur rrjetin e bitcoin më 9 janar 2009.

Nakamoto vazhdoi të punojë në projekt me zhvillues të ndryshëm deri në vitin 2010 kur ai ose ajo u tërhoq nga projekti dhe e la atë në duart e veta. Identiteti i vërtetë i Nakamoto nuk është zbuluar kurrë dhe ata nuk kanë bërë asnjë deklaratë publike prej vitesh.

Tani softueri është me burim të hapur, që do të thotë se çdokush mund të shikojë, përdorë ose kontribuojë në kodin falas. Shumë kompani dhe organizata punojnë për të përmirësuar softuerin, duke përfshirë MIT.

Cilat janë problemet me bitcoin?

Ka pasur disa kritika për bitcoin, duke përfshirë se sistemi i minierave është jashtëzakonisht i uritur për energji . Universiteti i Kembrixhit ka një kalkulator në internet që gjurmon konsumin e energjisë dhe në fillim të vitit 2021 vlerësohej të përdorte mbi 100 teravat orë në vit. Për perspektivë, në vitin 2016 Mbretëria e Bashkuar përdori 304 teravat orë në total.

Cryptocurrency ka qenë gjithashtu i lidhur me kriminalitetin , me kritikët vënë në dukje se është një mënyrë e përsosur për të bërë transaksionet e tregut të zi. Në realitet, paratë e gatshme e kanë ofruar këtë funksion për shekuj, dhe libri publik i bitcoin mund të jetë në fakt një mjet për zbatimin e ligjit.

Përshtati dhe përktheu : | BOS.al  |

Na gjeni dhe në instagram : | @bos.marketing_ |