BOS.al

Le të flasim për projektin tuaj

Motori i kërkimit i Google është teknikisht kompleks.

Ka me qindra (ndoshta edhe mijëra) faktorë të ndryshëm që merren parasysh në mënyrë që motori kërkimit mund të kuptoj se çfarë po kërkoni dhe se ku duhet të shkoni.

Sidoqoftë, lajmi i mirë është se motorët e kërkimit janë në të vërtetë shumë të lehtë për tu kuptuar.

Si lëvizin motorët e kërkimit në internet?

Detyra e parë e Google është të ‘indeksoj’ në internet me ‘crawl’.

Këto janë pak programe të automatizuara ose bot që pastrojnë rrjetën për çdo informacion të ri.

CrwalBOT mbajnë shënime në faqen tuaj në internet, nga titujt që përdorni tek teksti në secilën faqe për të mësuar më shumë se kush jeni, çfarë bëni dhe kush mund të jetë i interesuar për t’ju gjetur.

Kjo mund të tingëllojë e thjeshtë në pamje.

E cila nuk është diçka e vogël, duke marrë parasysh se ka më shumë se 1.8 miliardë faqe në internet sot – me mijëra faqe të reja që shfaqen çdo ditë.

Sfida e parë masive është të lokalizoni të  dhëna të reja, të regjistroni atë për të cilën bëhet fjalë dhe më pas ta ruani atë informacion (me një farë saktësie) në një bazë të dhënash.

Detyra tjetër e Google është të kuptojë se si të përputhen më mirë dhe të shfaqin informacionin në bazën e të dhënave kur dikush kerkon një pyetje kërkimi.

Google përpunon mbi 3.5 miliard kërkime në ditë, dhe ky numër rritet çdo vit.

Kjo do të thotë që informacioni në bazën e të dhënave duhet të kategorizohet në mënyrë korrekte, të riorganizohet dhe të shfaqet në më pak se një sekondë pasi dikush e pret atë.

Koha është thelbësore këtu, sepse shpejtësia fiton, sipas Marissa Mayer kur ajo punoi për Google mbi një dekadë më parë.

Ajo raportoi  kur ata ishin në gjendje të shpejtonin faqen kryesore të Google Maps (duke ulur madhësinë e saj), trafiku kërceu 10 përqind brenda shtatë ditëve dhe 25 përqind vetëm disa javë më vonë.

Google fitoi garën e motorëve të kërkimit sepse është në gjendje të:

  1. Gjej dhe regjistroj më shumë informacion
  2. Jep rezultate më të sakta
  3. Bëni të dyja ato dy detyra më shpejt se çdo motor tjetër kërkimi

Një nga arsyet që Google është pjesa e përparme e paketës vjen në saktësinë e rezultateve të saj.

Informacioni që shfaq ka më shumë të ngjarë të përputhet me atë që kërkojnë aktualisht përdoruesit.

Kur shtypni diçka në Google, jeni duke pritur diçka. Mund të jetë një përgjigje e thjeshtë, si moti në qytetin tuaj, ose ndoshta pak më kompleks, si “si funksionon me të vërtetë motori i kërkimit i Google?”

Rezultatet e Google, krahasuar me motorët e tjerë të kërkimit, tentojnë t’u përgjigjen më mirë atyre pyetjeve. Informacioni ishte më i miri nga më të mirët.

Ky përparim erdhi nga një teori fillestare, bashkëthemeluesit e Google punuan në të vërtetë në kolegj.

Çfarë është ‘RankBrain’ dhe si funksionon?

RankBrain u njoh për herë të parë në 2015 nga inxhinieri i Google Greg Corrado:

RankBrain është bërë sinjali i tretë më i rëndësishëm që kontribuon në rezultatin e një pyetjeje kërkimi.

Google ka punuar në këtë teknologji për vite me radhë për të ndihmuar motorin e kërkimit të trajtojë rritjen masive të vëllimit pa humbur saktësinë.

Salca sekrete RankBrain është se ajo përdor inteligjencën artificiale për të mësuar vazhdimisht se si të përmirësohet .

Pra, sa më shumë që përpunon informacion të ri ose pyetje të reja kërkimi për përdoruesit, në të vërtetë bëhet më i saktë.

Për shembull, në vitin 2010, algoritmi i Google ” mund të ketë deri në 10,000 ndryshime ose nën-sinjale “, sipas Search Engine Land. Eshte shume!

Siç mund ta imagjinoni, disi menaxhimi i të gjithë atyre në tërsi do të ishte tepër i vështirë (nëse jo i pamundur).

Këtu hyn RankBrain.

Në përgjithësi, dy faktorët më të rëndësishëm të renditjes janë:

  1. Lidhjet (dhe citimet)
  2. Fjalët (përmbajtja dhe pyetjet)

Shënim: kjo ndryshon me kalimin e kohës, dhe këta nuk janë faktorët e vetëm që kanë rëndësi. Shpejtësia luan një faktor kryesor në renditjen e Google, ashtu si Core Web Vital.

Sidoqoftë, RankBrain është ende një komponent kryesor. Ndihmon në analizimin ose kuptimin e lidhjeve midis atyre lidhjeve dhe përmbajtjes, në mënyrë që Google të kuptojë kontekstin prapa asaj që pyet dikush. Kjo shpesh quhet kërkim semantik.

Për shembull, le të themi se ju shkruani fjalën “pagat e inxhinierit”.

Tani mendoni për atë për një moment. Çfarë lloji të pagave te inxhinjerëve po kërkoni?

Mund të jetë “civil”, “elektrik”, “mekanik”, apo edhe “softuer”.

Kjo është arsyeja pse Google duhet të përdorë disa faktorë të ndryshëm për të kuptuar saktësisht se çfarë po kërkoni.

Le të themi se ngjarjet e mëposhtme të zhvilluara gjatë viteve të fundit:

  • Ju jeni duke marrë një diplomë në shkencat kompjuterike.
  • Adresa juaj IP ju vë në kampusin e Universitetit të Stanfordit.
  • Ju ndiqni gazetarë të teknologjisë në Twitter
  • Ju lexoni TechCrunch pothuajse çdo ditë.
  • Ju keni googluar “punët e inxhinierëve të softverit” javën e kaluar.

Google është në gjendje të bashkojë të gjitha këto pjesë të rastësishme së bashku. Eshtë si një bandë enigmash që papritmas bëhen bashkë.

Deri tani Google e di se çfarë lloji të “pagave të inxhinierëve” do t’ju tregojë, edhe pse kurrë nuk keni kërkuar në mënyrë të qartë “pagat e inxhinierëve të softverit”.

Kjo është edhe mënyra se si Google tani po u përgjigjet pyetjeve tuaja para se t’i pyesni.

Për shembull, bëni një kërkim të përgjithshëm tani për çdo gjë, si “pizza”.

Tani, çfarë shihni?

Ju shikoni hapësirat tipike të reklamave në krye.

Sidoqoftë, rezultatet lokale poshtë reklamave supozojnë se ju po pyesni “ku të merrni pica”.

Grafiku Njohuri  në anën e tani e djathtë është duke shërbyer deri pothuajse çdo fakt dhe figurën rreth imagjinueshëm pica.

Procesi i RankBrain dhe filtron të gjitha këto të dhëna për t’ju dhënë përgjigje para se t’i pyesni ata.

Ndryshoni pak kërkimin tuaj (si ky për “pizza hut”) dhe faqja e rezultatit të motorit të kërkimit (SERP) ndryshon me informacione të reja.

Tani e dini se si funksionon me të vërtetë motori i kërkimit i Google .

Ndërsa nuk keni nevojë të jeni ekspert, të kuptuarit e bazave si kjo mund t’ju ndihmojë të kuptoni më mirë se si t’i jepni perspektivave tuaja saktësisht atë që ata duan (kështu që të merrni renditje më të mirë dhe më shumë trafik).

Këtu janë disa nga gjërat e mëdha për të mbajtur një sy.

Si të renditemi më lart në Google: Zgjidh problemet e njerëzve

Njerëzit shkruajnë kërkime në Google për të marrë një përgjigje për çdo pyetje me të cilën përballen.

Nëse ata po kërkojnë një përgjigje, kjo do të thotë se ata kanë një pyetje.

Nëse ata kanë një pyetje, kjo do të thotë se ata kanë një problem.

Pra, puna juaj kryesore është të zgjidhni problemin e dikujt.

Në teori, është me të vërtetë kaq e thjeshtë. Nëse e zgjidhni problemin e dikujt më mirë se kushdo tjetër, do të merrni renditje më të mirë dhe më shumë trafik .

Le të hedhim një vështrim në disa shembuj që të mund të shihni se si funksionon kjo në jetën reale.

Dikush vjen në shtëpi nga një ditë e gjatë në punë. E tëra çfarë ata mezi po presin të bëjnë është të kapin diçka për të ngrënë shpejt dhe të shoqërohen me familjen e tyre ose të shikojnë një shfaqje të re në Netflix.

Para se të jenë në gjendje të hedhin një vakt së bashku, ata përpiqen të drejtojnë lavamanin e kuzhinës dhe të zbulojnë se është bllokuar.

Megjithatë është tashmë vonë, kështu që ata nuk duan të telefonojnë një hidraulik. Në vend të kësaj, ata drejtohen te Google dhe fillojnë të shkruajnë “si të heqin nga kullimi” si pyetjen e tyre të kërkimit.

Pastaj ja çfarë shohin ata:

Rruga lart në krye është një reklamë për një hidraulik (vetëm në rast se doni të telefononi një profesionist).

Tjetra është një kuti me Përgjigje të Çastit që përmban udhëzime hap pas hapi që Google beson se ka ndihmuar njerëzit e tjerë. Kështu që ju tashmë mund të jeni në gjendje të rregulloni lavamanin tuaj pa u larguar kurrë nga kjo faqe!

Më poshtë janë pyetjet e lidhura që njerëzit e tjerë zakonisht bëjnë (së bashku me përgjigjet e tyre).

Kështu që e gjithë kjo shtron pyetjen: Si krijoni diçka që mund të ndihmojë në zgjidhjen e problemit të një përdoruesi?

Unë do t’i përgjigjem kësaj në një sekondë, por ja çfarë  nuk bëni për rekord:

“Dendësia e fjalëve kyçe” dikur ishte një taktikë e shkollës së vjetër që ishte dikur e rëndësishme kur algoritmi i Google ishte memec dhe statik. Me RankBrain, Google është bërë një gjeni kufitar.

Pra, mbushja e fjalëve kyçe sikur të jetë viti 1999 do t’ju dëmtojë në planin afatgjatë. Siç mund ta shihni, kjo është një “përgjigje” ose “zgjidhje” e tmerrshme e problemit të dikujt.

Pasi ta thuash këtë, ka disa vende në një faqe të cilave dëshiron t’i kushtosh vëmendje të veçantë.

Për shembull, Titulli Tag dhe Meta Përshkrimi  përdoren nga Google për të dhënë një përgjigje zyrtare për atë që ka të bëjë me këtë faqe.

Ata janë dy elementët që do të shfaqen gjithashtu në një SERP kur dikush shtyp pyetjen e tij.

Ka kuptim, pra, që ju duhet të përdorni temën kryesore në ato fusha në mënyrë që të gjithë të dinë saktësisht se çfarë po diskuton faqja juaj.

Dëshironi të shihni se nga po tërhiqet ai tekst?

Thjesht klikoni me të djathtën në një faqe në internet për të parë kodin burim. Për shembull, faqja ime kryesore duket diçka si kjo:

Ju mund të shihni etiketën e titullit dhe përshkrimin meta në krye të kodit.

Po përdor gjithashtu  shtojcën WordPress SEO të Yoast për të ndihmuar në shtimin e këtyre fushave shtesë në pjesën e pasme të WordPress.

Në atë mënyrë, gjithçka që duhet të bëni është të shkruani titullin specifik dhe përshkrimin në një tekst të thjeshtë (në krahasim me marrjen e duarve tuaja me kod).

Përndryshe, përmbajtja aktuale e faqes duhet të shkruhet për njerëzit (në krahasim me mbushjen e fjalëve kyçe për hile ose mashtrimin e motorëve të kërkimit).

Në vend të kësaj, ja si duhet të duket përmbajtja e faqes tuaj:

Shkrova një përgjigje të thelluar për të ndihmuar dikë të gjejë një zgjidhje për një problem kompleks (kërkimi i fjalëve kyçe).

Edhe pse është një temë komplekse, unë po përpiqesha t’u jepja atyre një zgjidhje të thjeshtë, hap pas hapi, në mënyrë që ata ta zgjidhnin atë problem ASAP.

Google madje merr parasysh të dhënat e përdorimit të faqes në internet tani për të përcaktuar se sa e dobishme është përmbajtja juaj.

Për shembull, le të themi se dikush klikon në faqen tuaj të internetit nga Google dhe çaktivizohet nga dizajni i dobët ose përmbajtja e lexueshme. Kështu që ata ‘kthehen përsëri’ te Google menjëherë për të gjetur një rezultat tjetër.

Kjo është një shenjë e keqe! Google përcakton që ju nuk ishit një kërkues i lumtur. Ndoshta Google do të përpiqet të gjejë disa rezultate të tjera për t’u shkëmbyer me ato për t’i shpresuar të gjithë të lumtur.

Kjo është arsyeja pse unë gjithashtu i ndaj paragrafët dhe përfshij shumë imazhe. Qëllimi është të ndihmojmë njerëzit të gjejnë shpejt atë që kërkojnë.

Unë dua që ata të lexojnë faqen më shpejt dhe të tretin informacionin më lehtë në mënyrë që ata të rrinë më gjatë në vend që të kërcejnë larg.

Ky është çelësi për t’u renditur mirë në motorët e kërkimit. Jepni njerëzve atë që duan, mbajini pranë ose kthehuni për më shumë, dhe Google do të jetë më i lumtur si rezultat.

Le të kthehemi te shembulli ynë i bllokuar i kullimit për të parë se si funksionon kjo në një kontekst tjetër.

Të gjitha këto janë rezultate mjaft të mira!

Në secilin rast, personi që përpunoi çdo faqe dha një përgjigje të hollësishme për një problem të zakonshëm.

Le të zerosim në rezultatin e dytë të SERP, “7 Mënyra Brilante për të Shkëputur një Drain (Fotografi)” nga Yahoo, për të zbuluar se çfarë po bëjnë aq mirë për të arritur numrin dy në një kërkim të madh, të njohur si kjo.

Kjo duket sikur mund të jetë një rezultat i mirë sepse na jep metoda të shumta për të provuar, së bashku me fotot në mënyrë që të shohim saktësisht se çfarë po ndodh.

Le të klikojmë mbi të për të parë se çfarë ofrojnë ato.

I siguron përdoruesit përmbajtje të mirë dhe cilësore për të ndihmuar në zgjidhjen e një problemi. Sa më mirë që e bën përmbajtja juaj, aq më shumë lidhje ose ‘vota të vlefshme’ do të marrë kur njerëzit e tjerë ta shohin të dobishme gjithashtu.

Lidhjet dhe citimet e tjera ose sinjalet sociale ndihmojnë në njoftimin e Google. Ata i tregojnë motorit të kërkimit që faqja juaj është në rritje dhe të fillojnë t’i kushtojnë vëmendje faqes suaj të internetit për këto tema.

Faqja juaj do të ketë trajtim më të mirë, do të ngjitet në renditje, do të ekspozohet ndaj më shumë njerëzve, do të marrë më shumë lidhje ose vota si rezultat, dhe do të vazhdojë atë trend rritës.

Aty hyn në lojë gjeniu i procesit të Google.

Kjo i bën njerëzit të lumtur duke u dhënë atyre saktësisht atë që kërkojnë. Kur e bëni siç duhet, kjo ju jep përfitime të mëdha që mund të marrin papritmas, duke zgjeruar trafikun e faqes suaj të internetit si rezultat.

Si funksionon motori i kërkimit Google: Përfundim

Motori i kërkimit i Google është një nga teknologjitë më komplekse në botë.

Grumbullon një sasi të dhënash mendje-mpirëse me shpejtësi rrufeje për t’u dhënë njerëzve saktësisht atë që kërkojnë në sekonda.

Kur e zini në bazat, motorët e kërkimit janë në të vërtetë shumë të lehtë për t’u kuptuar.

Ata duan të ndihmojnë njerëzit të gjejnë atë që kërkojnë.

Njerëzit përdorin Google për të gjetur përgjigje dhe zgjidhje. Ata kanë diçka në mendjet e tyre dhe duan të gjejnë një përgjigje që i ndihmon ata të pastrojnë çështjen për të vazhduar me ditën e tyre.

Mënyra se si Google i gjen dhe jep ato informacione janë blloqet ndërtuese të SEO , duke e bërë atë thelbësore për rritjen e biznesit tuaj në internet.

Tani që e dini se si funksionon motori i kërkimit i Google.

Përshtati dhe përktheu | BOS.al |

Na ndiqni ne Instagram @bos.marketing_

img-2