BOS.al

Le të flasim për projektin tuaj

Do të mbyllet TikTok ?

Disa vlerësime e kanë vendosur aplikacionin afër 50 miliardë dollarë, duke pasur parasysh rritjen e tij dhe nr e madh të përdoruesve. Parashikimet zyrtare sugjerojnë që Microsoft, ose ndonjë kompani tjetër, do të duhet të ofroje midis $ 10b dhe 30b $ për të blerë aplikacionin – dhe për krahasim, Instagram raportohet se ka një vlerë rreth 100 miliardë dollarë. TikTok ka – ose kishte – rreth 900 milion përdorues në të gjithë botën, por shumica e tyre janë në Indi dhe Kinë. Nuk dihet nese Microsoft do te bleje Tik Tok ne kushtet e tanishme kur dihet qe Tik Tok eshte ndaluar ne Indi dhe rreth 400 milion user.

A mundet TikTok të bëjë një rikthim në tregun Indian dhe të kthehet në nivelet e tij të mëparshme të përdorimit?

Dhe nëse nuk është e mundur, cili është një aplikacion video me 300 milion përdorues që vlen në tregun aktual?

Këto janë vetëm disa nga pyetjet e shumta me të cilat gjigandët e teknologjisë përballen në peshimin e një oferte të mundshme marrjeje për TikTok, e cila ka kohe deri në shtator për të arritur ne nje marveshje, ose do te përballet me një ndalim të plotë në SHBA. Tashmë, Apple ka përjashtuar vetveten nga kandidimi për aplikacionin, ndërsa ju do të mendoni se Facebook, Amazon dhe Google ndoshta do te japin nje ofertë, duke pasur parasysh që ata tashmë janë subjekt i një hetimi antitrust për abuzim ne tregun online.

Kjo ngushton mundesite dhe e lë Microsoft-in si lojtarin kryesor – por edhe nëse Microsoft do të ishte ofertuesi i vetëm për aplikacionin popullor, ka ende shumë konsiderata që duhet të faktojnë qasjen e tij.

Ekziston një konsideratë shtesë, për shembull, që një pjesë e çmimit të shitjes mund të duhet të shkojë në Qeverinë e SHBA, të cilën Presidenti amerikan Donald Trump vuri në dukje:

Sipas Presidentit Trump:

“Një pjesë shumë e konsiderueshme e këtij çmimi do të duhet të vijë në Thesarin e Shteteve të Bashkuara, sepse ne jemi duke bërë të mundur që kjo marrëveshje të ndodhë.”

Microsoft gjeneron një pjesë të konsiderueshme të të ardhurave brenda Kinës. A do të vinte në diskutim një marrëveshje për të blerë TikTok?

CCP tashmë ka urdhëruar që të gjitha pajisjet dhe programet kompjuterikë të huaja të hiqen nga zyrat qeveritare dhe institucionet publike brenda tre viteve për shkak të luftës së vazhdueshme tregtare me SHBA.

A mund të ketë vlerë më shumë për kompaninë që të mos bejeë një marrëveshje me TikTok?

Duket se, në një farë mënyre, do të bëhet një marrëveshje, dhe TikTok do të vazhdojë. Por faktorët e ndryshëm në lojë ngrenë pyetje domethënëse në lidhje me vlerën e vërtetë të aplikacionit.